Duurzaamheid
Ja, een ijsbaan verbruikt energie. Maar een ijsbaan geeft ook energie.
Natuurlijk is energie nodig om de ijsbaan te bevriezen en koud te houden. Dat is onvermijdelijk, en daar zijn we ons bewust van. Als Drijvende IJsbaan doen we er echter alles aan om zo CO2-neutraal mogelijk te opereren.
Om een idee te geven: de koelmachines van de Drijvende IJsbaan draaien volledig op (groene) stroom. Het aluminium buizensysteem dat we gebruiken is tot 40% efficiënter dan andere systemen, zoals rubber (EPDM) en kunststof (PE). Daarnaast is het energieverlies naar de omgeving bij aluminium minimaal. In de loop der jaren hebben we bovendien veel ervaring opgedaan, waardoor we weten hoe we een ijsbaan op een energie-efficiënte manier kunnen bevriezen en exploiteren. In combinatie met de winterse temperaturen betekend dit dat het koelsysteem op momenten slechts een kwart tot een derde van zijn maximale koelcapaciteit benut.
Ook tijdens de opbouw van de Drijvende IJsbaan besteden we veel aandacht aan duurzaamheid. De chalets en andere houten constructies worden gemaakt van hout met het FSC-keurmerk. Sinds 2022 wordt alles wat van hout wordt gebouwd, in samenwerking met de Leidse onderneming Sloos Maatwerk, als bouwpakket opgezet. Dit betekent dat we het elk jaar kunnen hergebruiken. Daarnaast wordt het gehele evenemententerrein verlicht met energiezuinige ledlampen, en gebruiken we natuurlijk de ‘Leids glas’ ecobekers.
We hebben een rekensom gemaakt: de Drijvende IJsbaan gebruikt in 30 dagen tijd net zoveel energie als zes gezinnen in een jaar verbruiken. In diezelfde periode wordt onze Drijvende IJsbaan door meer dan 25.000 schaatsers gebruikt en trekken de Winter Wonder Weken zo’n 50.000 tot 60.000 bezoekers naar de Leidse binnenstad. Vergelijk het eens met een overdekt zwembad: wist u dat één zwemmer evenveel energie verbruikt als acht schaatsers?
Naast de gezelligheid en het sociale karakter heeft de Drijvende IJsbaan ook een positief effect op het imago, de sociale cohesie en de lokale economie. Op de Drijvende IJsbaan doen leerlingen van het Gymnasium hun maatschappelijke stage. MboRijnland-studenten van de opleiding Sport & Bewegen doen praktijkervaring op, en enkele vrijwilligers dragen via hun re-integratietraject bij aan de tijdelijke ijsbaan. Last but not least: de Drijvende IJsbaan is zeer bevorderlijk voor lichaamsbeweging en sport in de open lucht. In die zin levert de Drijvende IJsbaan ook energie!
Voor toekomstige edities van de Drijvende IJsbaan onderzoeken we continu manieren om ons energieverbruik verder te verminderen, zonder dat dit ten koste gaat van het winterse plezier. Zo kijken we bijvoorbeeld naar de inzet van mobiele zonnepanelen naast de ijsbaan. Ons doel is om niet alleen slimmer met energie om te gaan, maar ook een positieve impact te hebben op zowel een duurzame toekomst als de lokale gemeenschap.